Dealcoolizare: Cum se face vinul fără alcool?

Dealcoolizare: Cum se face vinul fără alcool?
Dacă doriți un vin fără alcool, care are cu adevărat gust de vin, nu ar trebui să vă mulțumiți niciodată cu un suc de struguri care a fost doar fermentat. Ar trebui să căutați mereu un vin care a fost corect dealcoolizat. Dar cum functioneazã dealcoolizarea?

Cele mai frecvente moduri de a elimina alcoolul din vin

Pentru a obține vin fără alcool autentic, primul pas este vinul adevărat. Strugurii sunt cultivați, culeși și fermentați exact în același mod ca pentru un vin cu alcool. Diferența constă în pașii suplimentari care sunt efectuați după procesul de fermentație, dar înainte ca băutura să fie îmbuteliată. Cele două metode principale folosite pentru a elimina alcoolul din vin sunt distilarea în vacuum și osmoza inversă.

Distilarea în vacuum

Prin această metodă, așa cum probabil ați ghicit, vinul trebuie pus într-un vacuum puternic. Aici, vinul este încălzit pentru a fierbe ușor alcoolul, de obicei la o temperatură până în 34 de grade Celsius, dar niciodată mai mare. Vaccumul este crucial, pentru că pe măsură ce scade presiunea, punctul de fierbere a alcoolului scade. Datorită acestui lucru, vinul nu trebuie adus la o temperatură ridicată.
Dacă vinul ar fi fiert la temperaturi mari, unele dintre arome s-ar elimina odată cu alcoolul. Dar, pentru că temperatura rămâne destul de scăzută, producătorii pot păstra cantitatea maximă de aromă în vinul dealcoolizat. Vinificatorii amestecă apoi băutura fără alcool cu foarte puțin suc de struguri, pentru a atinge echilibrul perfect de aromă.

Osmoza inversă

Cealaltă metodă utilizată frecvent pentru îndepărtarea alcoolului din vin este osmoza inversă, numită și filtrare.
În timpul procesului, producătorii folosesc presiunea ridicată pentru a face vinul să treacă printr-o membrană. În urma acestui proces, rezultă două produse. Unul este un vin foarte concentrat, iar celălalt este o combinație de apă și alcool. Amestecul de apă cu alcool este apoi încălzit pentru a se elimina alcoolul. Apa rămasă este reîncorporată în concentratul de vin. În final, se adaugă mai multă apă, astfel încât vinul fără alcool să aibă volumul dorit.

Diferențele dintre distilarea în vacuum și osmoza inversă

Deși ambele procese au în esență același rezultat, există câteva diferențe cheie. De exemplu, procesul de osmoză inversă pentru dezalcoolizare nu este foarte ecologic, deoarece folosește foarte multă apă. Și, în timp ce etanolul poate fi reutilizat în procesul de distilare în vacuum, în osmoza inversă este prea diluat și, prin urmare, aruncat. De asemenea, osmoza inversă tinde să fie un proces mai costisitor.

Articol adaptat după 
https://boisson.nyc/blogs/news/dealcoholization-how-non-alcoholic-wine-is-made



 

Suport clienti L-V, 09:30 - 17:30

0741105061 office@zeroalcool.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!